Dopis Předsedovi vlády ČR Andreji Babišovi v reakci na odpověď ministra kultury Ilji Šmída na náš otevřený dopis

Sdružení pro SHP a další spřízněné spolky věnující se problematice památkové péče v ČR (Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče, Památkářská obec českokrumlovská, Klub Augusta Sedláčka) se po obdržení odpovědi ministra kultury na náš otevřený dopis ze dne 19. ledna 2018 rozhodly reagovat otevřeným dopisem přímo Andreji Babišovi.

V odpovědi ministr kultury sice nejprve naši iniciativu pro spolupráci vítá, ale následné vyznění dopisu má již pouze konfrontační charakter, kritiku práce ministerstva vnímá jako osočování, zatímco hlavní motiv našeho dopisu není již vůbec zmíněn. Odpověď má řadu formálních i obsahových vad, byla zaslána pouze Sdružení pro SHP, ostatním pisatelům nikoliv, a její část je doslovným převzetím dřívějšího e-mailu JUDr. Martina Zídka, který je tak nejspíše i autorem této odpovědi.

V dopise předsedu vlády žádáme, aby zastavil účelové použití podstatných částí odmítnutého návrhu památkového zákona (předloženého Poslanecké sněmovně v roce 2017) do nového návrhu, který v posledních měsících energicky začalo připravovat ministerstvo kultury, a vytvořil podmínky pro širokou odbornou veřejnou debatu pro další postup příprav památkového zákona.

Přílohy: